joi, 13 aprilie 2017

Ce spun legendele despre ouăle de Paște?


  Am citit diverse lucrări din numeroasele legende ale iepurașului, însă m-am oprit la legenda unei zeițe anglo-saxonă, pe care o chema Eastre. Legenda spune că zeița Eastre a găsit o pasăre și a transformat-o într-o iepuroaică care făcea ouă, dupa care zeița în fiecare primăvară vopsea ouăle.

   Legenda iepurașului  care făcea ouă simbolizează fertilitatea și a fost adusă în jurul anului 1590 de germani în America. Se spune că iepurele este un mesager sacru al divinității în multe culturi. Iepurașul de Paște trezește în mintea fiecărui om amintirile copilăriei, cadourile aduse de acesta și datina de a vopsi ouă rosii ( acum în zilele noastre ouăle se vopsesc în culori cât mai atrăgătoare ).
  Aceste ouă au și ele o legendă a sa : ouăle simbolizează mormântul în care a stat Mântuitorul Isus Hristos, ciocnirea ouălelor simbolizează deschiderea mormântului, iar culoarea roșie  cu care se vopsesc ouăle simbolizează sângele lui Isus Hristos care l-a vărsat pentru noi.
  Legendele mai spun că doar primavara tradiția iepurașului are legătura cu luna, deoarece iepurele era un simbol al lunii, iar ciclurile lunii ne arată când trebuie să sărbătorim în fiecare an Paștele.

Sursa foto: Internet
 Gabriela Bogdan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru Crăciun, folosește doar aromele potrivite!

   În timp ce se apropie luna decembrie, majoritatea oamenilor încep să se agite, să alerge după cumpărături, să-și facă planuri pe care nu ...